Wiele osób codziennie zjada chleb na śniadanie, a często również i na kolację. Osoby, które mają dość rutyny, ale i takie, które chcą zadbać o swoją wagę (białych chleb nie należy do zdrowych produktów) – powinny zdecydować się na inne rozwiązanie. Co jeść zamiast chleba? Podpowiadamy kilka fit przepisów!
Jak zrezygnować z chleba na śniadanie?
Rezygnacja z pieczywa jest możliwa, ale pod pewnymi warunkami. Poranny posiłek kojarzy się głównie z chlebem. Trudno się temu dziwić – pieczywo pozwala wykonać szybkie i proste kanapki, a przecież poranki nie sprzyjają sporej ilości wolnego czasu, który chce się spędzić w kuchni. Co ważne, pieczywo stanowi doskonałe źródło węglowodanów złożonych (skrobi). To bardzo istotne, ponieważ węglowodany tego typu łączą się z cząsteczkami glukozy, która to stanowi podstawowe źródło energii dla organizmu człowieka. Oznacza to tylko tyle, że skrobia jest niezwykle pożądanym elementem. Dzięki niej ludzki organizm otrzymuje niezbędną energię w sposób stopniowy, co sprawia, że uczucie sytości trwa dłużej. Właśnie dlatego każde śniadanie powinno zawierać źródło węglowodanów, które dostarczy odpowiednią ilość energii na dobry początek dnia, a ponadto zapobiegnie podjadaniu między posiłkami.
Owsianki, jaglanki i ryżanki
Osoby lubiące śniadania na słodko, koniecznie powinny wprowadzić do swojego menu owsiankę, jaglankę czy ryżankę. Płatki zbożowe stanowią doskonały zamiennik pieczywa, ponieważ są źródłem węglowodanów złożonych. Mają też inne zaletę – różnorodność. Na rynku można zakupić nie tylko klasyczne płatki owsiane, ale i płatki żytnie, jaglane, gryczane, jęczmienne, ryżowe czy pszenne. Wybór płatków jest uzależniony od preferencji smakowych. Zwykle wszystkie zawierają sporo magnezu, żelaza, witamin z grupy B oraz błonnika. Do takich płatków warto dodać mleko lub napój roślinny albo jogurt naturalny. Dzięki temu taki posiłek stanowi również źródło białka i tym sposobem nasyci na dłużej. Do takich płatków można dodać ulubione składniki, takie jak owoce, masło orzechowe czy czekoladę.
Omlety, tortille i muffiny
Na śniadania znakomitym pomysłem są również jajka w różnych formach. Co ważne, jajka nie posiadają skrobi, dlatego trzeba do nich dodać coś, co ją posiada. Z jajek i mąki ze skrobią można wykonać omlet – zarówno na słono, jak i na słodko. Można również przygotować muffiny jajeczne z ulubionymi warzywami czy na przykład z kozim serem. Ciekawym pomysłem na śniadanie bez chleba może też być tortilla ze słonej Hiszpanii, która składa się z jajek i ziemniaków.
Naleśniki i gofry
Doskonałym pomysłem na śniadania są również placki czy naleśniki. To niezwykle uniwersalne potrawy. Można je jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Do tego typu dań można dodać krem czekoladowy, masło orzechowe, owoce, twaróg, jogurt, ale i tofu, warzywa, hummus, mięso, ryby, nadzienie z ulubionych pierogów czy pasztecików itd. Podobnie jest z goframi – można je wykonać na słodko lub na słono i potraktować jak kromki chleba. Tym sposobem można je podawać z warzywami, plastrami żółtego sera, wędlinami, jajkiem na twardo itd.